POKUD SPLŇUJETE NĚKTEROU
Z UVEDENÝCH INDIKACÍ, KONTAKTUJTE NÁS
800 390 390
V JAKÝCH SITUACÍCH JE VHODNÉ TEST PODSTOUPIT
POJIŠŤOVNA HRADÍ TEST V TĚCHTO PŘÍPADECH
- Vyšetření hrazené pojišťovnou indikuje ošetřující lékař specialista (gastroenterolog nebo alergolog) na základě vaší osobní a rodinné anamnézy.

Podrobné informace
Histaminová intolerance je způsobena nedostatečným množstvím enzymu diaminooxidázy (DAO), který v těle udržuje správnou hladinu histaminu. Nedostatek tohoto enzymu může být způsoben genetickou predispozicí, užíváním různých, i volně prodejných léků (některé léky na kašel, proti bolesti a zánětu, antibiotika, léky na vysoký krevní tlak a jiných).
Histamin v organismu zastává mnoho důležitých funkcí, například je součástí přirozené imunitní reakce a reguluje průběh zánětlivých procesů. V potravinách je ve vysokých koncentracích obsažen zejména ve fermentovaných a dlouho skladovaných potravinách, například uzeninách, zrajících sýrech, pivu, vínu, kysaném zelí, pečivu z kynutého těsta, čokoládě, ale i špenátu, rajčatech některých citrusových plodech, banánech a mnoha dalších.
Projevy histaminové intolerance jsou poměrně pestré a některé mohou být snadno zaměněny za alergické reakce. Mezi ty nejčastější patří křeče a bolesti břicha, chronické průjmy, otoky, svědění kůže a jiné kožní projevy. Mohou se objevit i bolesti hlavy, změny krevního tlaku nebo dušnost. Genetická analýza variant asociovaných se sníženou aktivitou DAO odhalí, zda se jedná o intoleranci geneticky podmíněnou nebo získanou v průběhu života, případně zda máte ke vzniku histaminové intolerance dědičné předpoklady.
Jak celý proces probíhá?
Objednání
Vyberte si konkrétní test nebo se objednejte na genetickou konzultaci.Odběr
Vzorek vaší DNA získáme nejčastěji stěrem z dutiny ústní nebo odběrem krve.Analýza
Tým našich zkušených odborníků provede pomocí nejmodernějších metod a technologií analýzu získaného vzorku.Výsledek
Po vyhodnocení testu obdržíte podrobnou a srozumitelnou laboratorní zprávu, případně vám bude doporučena konzultace s klinickým genetikem.
Laktózová intolerance
Laktózová intolerance je geneticky podmíněná porucha. Jedná se o částečnou nebo úplnou neschopnost trávicího traktu zpracovávat laktózu neboli mléčný cukr, který je obsažený v mléce, mléčných výrobcích a dalších potravinách, což vede k řadě zažívacích obtíží. Laktózovou intolerancí trpí velká část dospělé i dětské populace. Zda mezi ně patříte i vy, zjistíte snadno pomocí genetické analýzy.
Fruktózová intolerance
Intolerance fruktózy je poměrně vzácné, ale velmi závažné dědičné onemocnění, kdy organismus není schopen metabolizovat fruktózu neboli ovocný cukr, což vede k řadě nejen zažívacích potíží. Genetická analýza je snadný a dostupný způsob, jak zjistit, zda jsou vaše zažívací potíže způsobeny fruktózovou intolerancí, nebo zda k jejímu vzniku máte dědičné předpoklady.

Histaminová intolerance
Histamin je chemická látka přirozeně se vyskytující v organismu. Vyskytuje se ve větším množství v některých potravinách, kde se tvoří v důsledku procesu zrání a fermentace. Trpíte-li po konzumaci určitých potravin opakovaně zažívacími obtížemi nebo bylo onemocnění diagnostikováno u někoho v rodině, genetická analýza potvrdí nebo vyvrátí, zda máte ke vzniku histaminové intolerance (HIT) předpoklady. V případě prokázané predispozice, pomůže s odstraněním obtíží nasazení nízkohistaminové diety.

Celiakie
Celiakie neboli nesnášenlivost lepku je geneticky podmíněné autoimunitní onemocnění. Lepek, jinak také gluten, je součástí většiny obilovin a potravin, které se z těchto obilovin vyrábějí. U osob s celiakií lepek vyvolává zánět sliznice tenkého střeva, čímž se snižuje jeho schopnost trávení a vstřebávání živin. Genetická analýza odhalí, zda máte k onemocnění predispozice, případně může pomoci stanovit definitivní diagnózu.
Gilbertův syndrom
Genetické vyšetření, které může prokázat předpoklady ke vzniku Gilbertova syndromu, případně zjistit příčinu vašich potíží. Gilbertův syndrom (GS) je dědičná porucha metabolismu bilirubinu (žlučového barviva). Vyznačuje se mírně zvýšenou hladinou bilirubinu v krvi bez známek jaterního onemocnění. V poměru 4:1 se častěji vyskytuje u mužů.
Hereditární hemochromatóza
Genetické vyšetření, které může potvrdit diagnózu onemocnění nebo odhalit rizikovou mutaci u zdravých osob, což představuje zvýšené riziko vzniku hemachromatózy u jejich potomků. Hemochromatóza je dědičné onemocnění charakteristické nadměrným vstřebáváním železa z trávicího traktu a jeho ukládáním v různých orgánech, především v játrech, slinivce, srdci, hypofýze, kloubech, kůži a pohlavních orgánech, což časem vede k jejich vážnému a nevratnému poškození.
Wilsonova choroba
Genetické vyšetření, které může potvrdit diagnózu na úrovni DNA. Umožní odhalit zdravé přenašeče onemocnění, u kterých je zvýšené riziko vzniku Wilsonovy choroby pro jejich potomky. Jedná se o dědičné metabolické onemocnění způsobené genetickým defektem enzymu, který v organismu transportuje měď, což vede k jejímu nadměrnému hromadění zejména v játrech a mozku, čímž dochází k jejich následnému poškození.
Crohnova choroba
Genetické vyšetření, které může prokázat předpoklady ke vzniku Crohnovy choroby, případně zjistit příčinu vašich zažívacích obtíží. Crohnova choroba je chronické zánětlivé onemocnění trávicího traktu. Nejčastěji je postižena oblast tenkého a tlustého střeva.
Pankreatitida
Genetické vyšetření, které může prokázat předpoklady ke vzniku onemocnění slinivky břišní, případně zjistit příčinu vašich potíží. Pankreatitida je zánětlivé onemocnění slinivky břišní. Příčinou vzniku vzácné formy chronické pankreatitidy jsou především genetické predispozice v kombinaci s životním stylem, zejména konzumací alkoholu, kouřením, obezitou a špatnými stravovacími návyky.