On-line výsledky pacientů pro smluvní lékaře Pacientský dotazník
Plastická operace, liposukce, stomatologie - GHC Praha

GHC GENETICS - Prevence je základ pevného zdraví

Diabetes mellitus II.

Diabetes mellitus je onemocnění charakterizované vysokou hladinou krevního cukru v důsledku porušené sekrece nebo účinku inzulínu. Inzulín je hormon, který umožňuje vstup krevního cukru - glukózy do nitra buňky. Pokud se zvýší hladina glukózy například po jídle, slinivka vyloučí více inzulínu, který její hladinu opět sníží. V rámci Evropské unie trpí cukrovkou přibližně 7,5% dospělých osob mezi 20-79 lety věku. V České republice choroba postihuje asi 6,8% mužů a 7,6% žen. Ročně přibývá asi 55 tisíc nových případů.

Rozlišujeme dva druhy cukrovky:

Diabetes I. typu – juvenilní diabetes (propuká v dětství nebo v mládí) neboli diabetes závislý na inzulínu, jehož sekrece je snížená.

Diabetes II. typu – diabetes dospělých neboli diabetes nezávislý na inzulínu.

V rámci GenScan je analyzován pouze diabetes II. typu. Je to nejrozšířenější typ diabetu, kterým trpí 90% nemocných cukrovkou. Při tomto typu nemoci je na povrchu buněk snížený počet receptorů pro inzulín, proto ho tkáně nejsou schopny dostatečně využít, následkem je zvýšená hladina krevního cukru. Špatnou vnímavost buněk k inzulínu označujeme jako inzulínovou rezistenci. Tělo se snaží tuto rezistenci překonat tím, že slinivka vyplavuje do krve stále více inzulínu. Jeho zvýšená hladina zpočátku stačí k udržení normálních hladin cukru. Diabetes se objeví až tehdy, když buňky v břišní slinivce nestačí vyhovět vysokým nárokům. Tento typ diabetu provází řada chronických onemocnění, např. změny na kůži, na sliznicích, na očích, sklon k infekcím, cévní poruchy vedoucí k poruchám prokrvení končetin, k následným onemocněním kardiovaskulárního systému (mozková mrtvice, infarkt myokardu, hypertenze).

Příznaky

Zvýšená hladina cukru v krvi vede k jeho vylučování do moči, spolu s ním odchází z organizmu voda, výsledkem je časté močení, snížené zavodnění těla, pocit žízně. Nemocný musí hodně pít, hubne, bývá unavený, může mít pocit na zvracení, je zvýšeně náchylný k infekcím - trpí na záněty močových cest, kůže, ženy mají časté záněty pochvy. Kolísání hladiny cukru může způsobit rozmazané vidění. Extrémně vysoké hladiny glukózy mohou vést až k bezvědomí.

Příčiny

Za normálních okolností je hladina krevního cukru přesně kontrolována inzulínem, který je vylučován slinivkou. Úkolem inzulínu je snižování krevního cukru. Jakmile se zvýší hladina glukózy v krvi – například po jídle – slinivka reaguje vyplavením inzulínu, který její hladinu sníží. U pacientů s cukrovkou chybějící inzulín nebo jeho nedostatečná produkce způsobují tzn. hyperglykémii (zvýšenou hladinu glukózy v krvi).

Prevence

Životní styl zahrnující snížení tělesné hmotnosti a její udržování na žádoucí úrovni vhodným stravováním a zvýšením fyzické aktivity se výrazně podílí na prevenci samotného vzniku cukrovky II. typu. Vhodné je vyhýbat se živočišným tukům, tučné stravě, preferovat zeleninu a ovoce, omezit smažená jídla (hranolky, fastfoody…), nadměrnou konzumaci sladkého, preferovat tmavé pečivo a dostatečně se hýbat.

Sekundární prevence znamená včasné odhalení nemoci a její optimální léčbu s cílem zabránit řadě orgánových komplikací diabetu (změny na sítnici, kvality cév, nervů, změny prokrvení…). Podle odhadů by se 40 až 50 % pacientů mohlo cukrovky vyvarovat právě správnou životosprávou.

Léčba

Diabetes II. typu je ve většině případů spojen s obezitou. Základním léčebným opatřením je v tomto případě snížení tělesné hmotnosti. Při dostatečném snížení hmotnosti často ustoupí příznaky cukrovky, poklesne hladina krevního cukru, hodnota krevního tlaku a v neposlední řadě také hodnota krevních tuků včetně hodnoty cholesterolu. Proto je u nemocných II. typem cukrovky kladen velký důraz na dietu. Jejím úkolem je snížení energetické hodnoty stravy, aby se docílilo poklesu váhy. Ve stravě je třeba omezit cukry a tuky, přísun vlákniny by měl být naopak značně zvýšen, zejména ve formě zeleniny. Její spotřeba může být téměř neomezená. Vhodné je též ovoce, ale jeho množství se musí vzhledem k obsahu cukru propočítávat. Podstatná část masa by měla pocházet z ryb a drůbeže. Nevhodný je mléčný tuk ve formě šlehačky, tučných sýrů a dalších mléčných produktů. Vysoký obsah tuku mají rovněž uzeniny. Ani množství bílkovin v potravě nemá být příliš vysoké. Zatěžovalo by činnost ledvin. Diabetická dieta je prostředek nejen léčebný, ale i preventivní. Vědomí všech souvislostí mezi dietou a nemocí má patřit mezi základní znalosti každého diabetika.

Jakým způsobem odhalí GenScan riziko vzniku diabetu II. typu?

Genetická analýza GenScan zkoumá polymorfizmy genů pro proteiny účastnící se glukózového metabolizmu. Lékař tak získá informace o případné poruše glukózového metabolizmu a vysvětlí klientovi jeho individuální riziko a vhodná preventivní opatření.

Poraďte se s námi online Dokumenty ke stažení

Partnerské společnosti

Smluvní partneři

Certifikace

Chcete se stát smluvním lékařem?
Lékaři online
GHC GENETICS najdete v sekci genetika na odborném webu Lekari-online.cz.
powered by Lékaři-online.cz


*/?>